Teknoloji

22 Ekim 2020
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022
Kulaklıklar Her Yerde

Uzun ve güzel bir tatil hayaliyle yola çıktınız. Havalimanına geldiniz, bilet ve pasaport kontrolünden geçip uçağınıza bindiniz. Biraz sonra havalanacak uçağın içinde beklerken tatilde neler yapacağınızı aklınızdan geçiriyorsunuz. Uçak moduna aldığınız telefonunuzdan bir şarkı dinlemeye karar verince kulaklığı yanınıza almayı unuttuğunuzu fark edip panikliyorsunuz. Önünüzde 12 saatlik uçak yolculuğu var ve siz uzun zaman sonra kulaklık olmadan bir gün geçirmek zorundasınız. Bu ya da benzer bir durumu mutlaka yaşamışsınızdır.

Kulaklıklar hayatımızın tamamını ele geçirmiş durumda. Sabah işe giderken toplu taşıma araçlarında, açık ofis düzenindeki işyerinde, akşamüstü sporda, evde oyun oynarken… Neredeyse günün tamamını kulaklıkla geçiriyoruz.

Tüm cep telefonları beraberinde bir kulaklıkla geldiği için iyi ya da kötü herkesin bir kulaklığı olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik dünya genelinde her sene 400 milyona yakın kulaklık satılıyor. Ses kalitesine önem veriyorsanız karşınıza çıkan sayısız seçenekle şaşkına dönebilirsiniz. Bir “Hi Fi Sound” meraklısıysanız alacağınız kulaklıklara çok büyük rakamlar ödemeyi göze almalısınız. “Bir kulaklık ne kadar pahalı olabilir?” diye soranlara “120 bin dolar” yanıtını, gözlerindeki şaşkınlığı görebilmek için bile verebilirsiniz. Kulaklık kullanımının çılgınlık seviyesine gelmesiyle birlikte model seçiminde ses kalitesinin yanı sıra tasarım, marka algısı ve teknolojik geliştirmeler de önem kazanıyor. Kulaklık dünyasının ‘en’lerini sizin için sıraladık. 

En popüler kulaklık

İş, en popüler kulaklığa gelince kuşkusuz kişisel tercihler ve markalar ön plana çıkıyor. Öte yandan Apple’ın kablosuz kulaklığı AirPods’un markanın etkileyici konumlandırmasıyla birlikte en popüler model hâline geldiğini söyleyebiliriz. En popüler kulaklık markası ise kuşkusuz üst seviye kalite algısıyla Beats. Dünyaca ünlü sporcuların kullandığı kulaklık olarak bilinen markanın en ünlü modeli ise by Dre BeatsX.

En pahalı kulaklık

Dünyanın en pahalı kulaklığı söz konusu olunca elbette konu elmas ve altın gibi pahalı taşlara geliyor. Büyük ölçüde görgüsüzlük içeren bu listenin tepesinde 100 bin euronun üzerindeki fiyatıyla Focal Utopia by Tournaire modeli yer alıyor. Onkyo markasının yine elmaslarla iç içe girmiş tasarımını bir kenara bırakıp sadece kulaklığın niteliğiyle en pahalı olmayı başaran bir modele geçelim. Sennheiser markasının HE-1 modeli, 55 bin dolarlık fiyatıyla insanı şaşkına çeviriyor. Vakum tüplü amfisi bulunan bu kulaklık, Sennheiser yetkililerine göre dünyanın en iyi sesini üretiyor.

blog

İlk kulaklık

Kulaklıkların tarihi neredeyse 19’uncu asra, telefonların icadına kadar uzanıyor. 1900’lerin ilk yarısından itibaren telsiz ve telefon operatörlerinin de kulaklık kullandığı biliniyor. Ne var ki bugünkü anlamıyla, mobil cihazlarda kullandığımız kulaklıklarla 1979 senesinde Walkman’in icadıyla tanıştık. Peki, sizin ilk kulaklığınız hangi modeldi? Hatırlıyor musunuz?

En az gürültü

Yaşadığımız gürültülü dünyada kulaklığınızın gerçek kalitesini anlayabilmeniz için gürültü engelleyici özelliğinin olması gerekir. İlk gürültü engelleyici kulaklıklar 1979’da pilotların kullanımına yönelik olarak Dr. Amar Bose tarafından geliştirildi. Ünlü kulaklık markasının kurucusu mühendis Bose’un bu eşsiz icadının sokaklara inmesi ise ancak 2000’lerde mümkün oldu. Bugün çok sayıda marka gürültü engelleme teknolojisini kulaklıklarında kullanıyor.  

En havalı kulaklık

Kulaklık bugün özellikle gençler için kıyafetlerini tamamlayabilecekleri bir aksesuar. Taktığınız kulaklık sizin kim olduğunuzu, ne dinliyor olabileceğinizi dışarıdaki insanlara hızla yansıtıyor. Renkli-desenli, teknolojik görünümlü, kaliteli, business, lüks vb. kulaklıklar artık her yerde, günün her anında bizimle… Özellikle, kablosuz kulaklıklar sayesinde herkes artık çok daha havalı.

Tatildeyken kulaklık dışında yanınıza hangi teknolojik aletleri almalısınız hiç düşündünüz mü? Listenizi oluştururken Tatile Çıkmadan Önce Almanız Gereken Teknolojik Aletler yazımızdan faydalanabilirsiniz.

0
Kültür Seyahat

İstanbul’un En Fotojenik Noktaları

Fotoğraf çekmek önceleri çok daha kısıtlı bir kesimin hobisiyken, akıllı telefonların yaygınlaşması ve herkesin cebine girmesiyle birlikte çoğu…

Devamını Oku
Kanlıca-0
Kültür Seyahat

Kanlıca Gezi Rehberi

İstanbul'un en eski semtlerinden biri olan Kanlıca, tarihi, kültürü, eşsiz manzarası ve elbette meşhur yoğurdu ile İstanbul'un mutlaka…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

İstanbul’daki En Keyifli Deneyimler

Metropol şehir İstanbul’u doyasıya yaşamak için en keyifli deneyimleri yaşamaya hazır olun. Meşhur çarşılarından, çeşitli aktivitelerine kadar…

Devamını Oku