Teknoloji

1 Nisan 2021
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022

Bundan birkaç yıl öncesine kadar katlanabilir ekranlar, çoğu insan için ancak bilimkurgu film aksesuarı olabilirdi. Ne var ki son iki yıldır markaların bu alandaki yatırımları ilk meyvelerini vermeye başladı. Sonsuzluk hissi yaratan ve farklı kullanım amaçları ile dikkat çeken katlanabilir ekranlı elektronik telefonlar teknoloji tutkunlarının en çok ilgisini çeken cihazların başında geliyor. Peki, katlanabilir cihazlar neden insanları bu denli heyecanlandırıyor? 

En başta şunu söyleyebiliriz ki bu cihazların bir bilimkurgu filminden çıkmış gibi durmasına bayılıyoruz. Kim böyle bir cihazı sosyal ortamlarda elinde tutmak istemez ki? Üstelik katlanabilir cihazlar günümüz kullanıcılarının daha büyük ve daha kaliteli ekran talebini de karşılıyor. Akıllı telefonu tek bir hareketle tablete çevirebiliyorsunuz. Birden çok uygulamayı aynı anda kullanabiliyorsunuz. Özetle, kullanım amacı ve fonksiyonları itibarıyla alıştığımız sınırların dışına çıkmamızı sağlıyor. 

Öncü cihazlar fahiş fiyatları ve dayanıklılık konusundaki tereddütleri dolayısıyla soru işaretlerini beraberinde getirse de üreticiler bu alana yatırım yapmaya devam ediyor. Anlaşılan önümüzdeki yıllarda çok daha fazla katlanabilir cihazla tanışacağız. 

Samsung Galaxy Z Flip

Piyasaya çıkan ilk katlanabilir cihazın üreticisi olma unvanını Samsung kazandı. Infinity Flex teknolojisine sahip olan Samsung Galaxy Fold, fiyatı dolayısıyla büyük ilgi görmedi. 7,3 inçlik dinamik Amoled ekrana sahip olan telefon, altı kameraya sahipti. Öncü olmanın getirdiği sorunları da bünyesinde barındıran bu modelin ardından Samsung, kullanıcı eleştirilerini de dikkate alarak bu defa yukarı doğru katlanır bir telefon geliştirdi. Samsung, Galaxy Z Flip modelini “Çığır açan katlanabilir tasarım. Küçük, dayanıklı ve daha önceki deneyimlerinizden çok farklı” sözleriyle kamuoyuna tanıttı. Bu cihaz cebinize sığacak kadar küçük boyuta, oyun oynayıp film izleyebileceğiniz kadar da büyük bir ekrana sahip. Bu iki özelliğin tek bir cihazda toplanmış olması kullanıcıların dikkatini çekmiş durumda. Yeni şeyler denemeye yönelen Samsung, tasarım ve performans alanındaki başarısını katlanabilir ekran teknolojisinde de gösterdi.  Bu anlamda Samsung, kullanıcılarını memnun etmekte kararlı görünüyor. 

Huawei Mate X 

2019’un en heyecan verici akıllı telefonlarından Huawei Mate X, 6,6 inçlik devasa ekranı ve 5,4 mm’lik inceliğiyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Akıllı telefon ve tablet modlarında kullanılabilen cihaz, yeni mekanik menteşe tasarımı ile etkinleştirilen 8 inç dışa katlanan ekranıyla kullanıcılara Full View deneyimini sunuyor. Android 9 ve Huawei'nin EMUI 9.1 kullanıcı arayüzü ile çalışan Mate X, ilk olarak 2019 yılında Çin’de satışa sunulmuştu. Ancak aradan geçen kısa bir sürenin ardından 2021 yılında Huawei Mate X2 de satışa sunuldu. Eğer meraklısıysanız şöyle bir bilgi de verelim; Mate X'in donanımsal olarak yenilenmiş hâli olan Mate Xs'i 24 Şubat 2020 tarihinden beri satın almak mümkün.  Ancak sonsuz ekranı, fonksiyonları ve işlemcisiyle büyüleyen Mate X kesinlikle denemeye değer.  

Motorola Razr 2019

Motorola tarafından üretilen Moto Razr 2019, yukarı doğru katlanabilen telefonlardan birisi. İlhamını geçmişteki katlanabilen telefon modellerinden alan Moto Razr 2019, tasarımı sayesinde ana kamerasıyla selfie çekimine olanak veriyor. 6,2 inç katlanabilir ekrana sahip olan modeli, ön tarafındaki 2,7 inç büyüklüğünde bildirimlerin anında görülmesine olanak veren ikinci ekranı ile diğer modellerden ayrılıyor. 

Microsoft Surface Duo

Surface serisi cihazlarıyla kullanıcılardan büyük beğeni toplayan Microsoft, 2019’da herkesi şaşırtarak ilk katlanabilir Surface ürününü kamuoyuna tanıttı. Küçük bir ajanda gibi elde tutulabilen cihazın iki ekranı aradaki menteşe yardımıyla 360 derece döndürülebiliyor. Surface Duo’yu yatay olarak tuttuğunuzda ekranlardan birisi klavyeye dönüşerek cihazı küçük bir bilgisayar gibi kullanmanıza olanak veriyor.  

1
Singapur gezi (0)
Kültür Seyahat

Singapur'un Gezilecek Yerleri

Güneydoğu Asya'da, Malay Yarımadası'nın güney ucunda konumlanan Singapur hem tarihi hem de doğal alanları ile görenleri adeta büyüleyen bir…

Devamını Oku
Nepal 10 Harika Neden-0
Kültür Seyahat

Nepal'i Ziyaret Etmeniz İçin 10 Harika Neden

Kendinizi deniz seviyesinden 5.000 metre yüksekte, Himalaya Dağları'nın yükselen zirvelerine bakarken hayal edin. İşte burası büyülü manzaralar…

Devamını Oku
Mobil Uygulamalar-0
Teknoloji

Kültür ve Turizm Bakanlığı Mobil Uygulamaları

Cep telefonları aplikasyonları artık hayatın her alanında. Bandrol sorgulamadan sanat etkinliklerine ulaşmaya kadar oldukça geniş bir yelpazede…

Devamını Oku