Kültür Seyahat

7 Temmuz 2022

Hepimiz alışveriş yapmayı çok severiz, değil mi? Kimimizin bu konuda marka takıntısı varken, kimimiz için markanın hiçbir önemi yoktur ve her yerden alışveriş yapabilir. Nasıl ve nereden alışveriş yaptığımız konusunda farklı tercihlerimiz olsa da, çoğumuzun dikkatini çekeceğine inandığımız sosyete pazarları, alışveriş yapmanın keyifli ve otantik bir hâli diyebiliriz. Uzun zamandır rağbet gören ve kendimizi bir şekilde içinde bulduğumuz alışveriş merkezlerinin yanı sıra, eski zamanlardan beri varlığını koruyan, şehrin farklı bölgelerine kurulan ve kültürel bir yere sahip olan sosyete pazarları, bizlere uygun fiyatlar ve bol seçenek sunuyor.

Alışveriş merkezlerinin genellikle kapalı olması zaman zaman bizleri bunaltabilir ve açık havaya ihtiyaç duyabiliriz, bu anlamda açık veya kapalı olarak kurulabilen sosyete pazarları salaş ve doğal ortamı, yıllardır hizmet veren esnaflarıyla güzel bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. İhtiyacımız olan pek çok ürünün bir arada bulunduğu renkli tezgâhlarda giyim, sebze meyve, ev eşyaları, aksesuar ve çok daha fazlasına ulaşabiliriz. Peki, İstanbul’un neresinde, hangi pazarlar var? Siz de alışveriş yapmak için tercihinizi sosyete pazarlarından yana kullandıysanız, bu yazımız tam size göre.

Sosyete Pazarı

Tarihi Kadıköy Salı Pazarı

Zamanla Kadıköy için kültürel bir gelenek hâlini almış olan Kadıköy Salı Pazarı, İstanbul’un en eski pazarlarından. Buradan alışveriş yaparken o yıllanmışlığı hissedip, eskiye duyulan özleminizi de bir nebze olsun gidereceksiniz. Zamanında birkaç kez yeri değiştirilmiş olan bu sosyete pazarı, günümüzde Hasanpaşa, Uzunçayır’da kurulmakta. Pazarın kurulduğu alan önceleri bir tür piknik ve etkinlik alanıymış, buradan da bizleri karşılayan alanın büyüklüğünü tahmin edebiliriz. Pazarımız Salı ve Cuma günleri olmak üzere haftada iki gün müşterilere açık. Salı günleri daha çok meyve sebze satışı yapılırken, Cuma günleri satış giyim ürünleri, ev eşyaları ve aksesuarlardan yana oluyor. Elbette ürünler kullanışlı, çeşit çeşit, kimi zaman nostaljik ve en önemlisi cüzdan dostu. Belki de uzun zamandır arayıp bulamadığınız pek çok ürün burada sizleri bekliyordur. Üzeri beyaz çadırlarla kapalı bu büyük alanda, tezgâhların arasında kaybolacağınıza, o özlenilen, eski samimi duygularla alışverişinizi yapacağınıza eminiz!

Sosyete Pazarı-2

Sultanahmet Arasta Pazarı

Arasta Pazarı, her iki yanında üzeri tente ile kapalı küçük dükkanların sıralandığı, hareketli bir cadde. Sultanahmet Camii’nin arkasında yer alan ve turistlerin de son derece ilgisini çeken bu pazarda özellikle hediyelik eşya, kilim, çanak çömlek ve her türlü baharata ulaşabiliyoruz. Fiyatlar diğer pazarlara nazaran biraz daha yüksek. Bu durum takdir edersiniz ki pazarın yer aldığı turistik konumdan kaynaklı. Burası Bizans döneminden geriye kalan kalıntılar üzerine kurulmuş, hâliyle oldukça eski bir tarihe sahip. Hatta ürünlerin yanı sıra çarşının içinde bir de müze bulunuyor: Arasta Çarşısı Mozaik Müzesi veya diğer bir adıyla Büyük Saray Mozaikleri Müzesi. Müze, çarşının alt tarafında yer alıyor ve burada kazılardan çıkarılan, Büyük Saray’a ait mozaik çalışmaları ve duvar resimleri sergileniyor. Buraya gelmişken bu müzeye de zaman ayırmanızı şiddetle tavsiye ederiz; alışveriş sonrası keyifli bir aktivite olacağına şüphemiz yok.

Ortaköy Sosyete Pazarı

Eski Ulus Pazarı olarak da bilinen Ortaköy Sosyete Pazarı nispeten kadınlara hitap ediyor diyebiliriz. Ürünler daha çok kadın giyimi, kozmetik ürünleri ve ev tekstili üzerine ancak çeşitli gıda ürünlerine de rastlamanız mümkün. Bunun yanı sıra gayet uygun bir pazar, “Ne alırsan bir lira” tezgâhları da görülmeye değer. Aynı zamanda sunduğu güvenlik hizmetiyle, deneme kabinleri, dinlenme alanları ve ücretsiz otopark gibi seçenekleriyle bizlere konforlu bir alışveriş deneyimi sunuyor. Kapladığı alan itibariyle de oldukça büyük, modern bir görünüme sahip. Burayı Perşembe ve Pazar günleri alışveriş için tercih edebilirsiniz.

Sosyete Pazarı-4

Feriköy Antika Pazarı

Şimdi sizi eskilerden günümüze kadar ulaşan değerli eşyaların satıldığı bir yere, Türkiye’nin en büyük antika pazarı olan Feriköy Antika Pazarı’na götürelim. Eşsiz eşyaların sergilendiği, eşsiz bir pazar burası. 2009 yılında kurulmaya başlayan pazar Şişli’de, Feriköy Bomonti’de bulunuyor. Antika Pazarı Pazar günü hizmete açık. 400’ü bulan tezgâh sayısıyla aradıklarınızı bulacağınıza veya hiç aklınızda olmayan eşyaların sizi cezbedeceğine eminiz. Özlediğimiz sanatçıların plakları, tezgâhlardan yükselen müzik sesleriyle dikkatimizi çekiyor; bizi gerçekten geçmişe götürüyor. Pek çok vintage kıyafet ve aksesuar, günümüz modasıyla eskileri şöyle bir karşılaştırmamıza neden oluyor. Değerli kol saatleri, takılar, ev eşyaları ve daha niceleri… Antikasever olun olmayın, bu pazarın duygu yüklü atmosferinden kendinizi mahrum bırakmayın deriz.

Sosyete Pazarı-3

Bakırköy Sosyete Pazarı

Meşhur sosyete pazarlarından bir diğeri de Bakırköy Sosyete Pazarı. Bu pazar Bakırköy’de, sahil yolunda yer alıyor. Cumartesi kurulan pazara şehir içinden olduğu kadar şehir dışından da ilgi büyük, dolayısıyla buraya genelde bir kalabalık hâkim, ürünler gereği kalabalığın büyük bir kısmı kadınlardan oluşuyor. Satılan ürünler pek çok sosyete pazarında olduğu gibi tekstil ağırlıklı. Oldukça da uygunlar, öyle ki bu kadar uygun olması sizi kuşkulandırabilir ancak merak etmeyin, zira ürünlerin çoğu ihraç fazlası. Alışverişinizi bol çeşit ve uygun fiyatlarla yaparken, esnafların satış için attığı sloganlarla oluşan keyifli ortamın tadını çıkarın. Bakırköy metrosuna da yakın olan bu pazarda aradıklarınızı bulacağınıza eminiz.

İyi alışverişler dileriz!

Ağustos kültür sanat-23
İyi Yaşam

Ağustos İstanbul Kültür Sanat Rehberi

Tatil planlarınıza başlamak için özel günleri beklemenize gerek yok! Yazın en sıcak dönemine yavaşça veda ettiğimiz son ay Ağustos'ta İstanbul…

Devamını Oku
Telefon Kamerası ile Tatilinizi Güzel Anılarla Fotoğraflayın
Tips

Telefon Kamerası ile Tatilinizi Güzel Anılarla Fotoğraflayın

Telefon kamerasıyla profesyonel bir kamera kalitesinde fotoğraflar çekebileceğinizi biliyor musunuz? Güzel ve doğru açıyı bulup, ışık ayarlamasını da…

Devamını Oku
İstanbul Brunch Cafe-0
Yeme İçme

İstanbul'un En İyi Brunch Mekanları

Haftanın yorgunluğunu atmak için arkadaşlarla yapılacak bir brunch aktivitesinin üzerine yok. O zaman İstanbul'un en gözde brunch mekanlarına…

Devamını Oku