Kültür Seyahat

26 Kasım 2020
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022

Her ülkenin simgesi haline gelmiş bir yapıtı vardır. Örneğin; Eyfel Kulesi denildiği zaman Fransa, Özgürlük Anıtı denildiğinde Amerika, Pisa Kulesi’ni gördüğümüz zaman İtalya’nın aklımıza gelmesi gibi. Ancak bunun gibi herkesin bildiği yapıların dışında turistlerin ilgisini çeken, kimi zaman küçük kimi zaman büyük heykeller de bulunmakta. Bu yazımızda sizin için dünyanın dört bir yanında bulunan ilginç heykelleri derledik. İyi okumalar!

blog

1-Dışarı Asılı Adam, Prag/Çekya

İlk bakışta görenleri korkuya düşürse de bu sadece Sigmund Freud’un apartmandan asılmış bir heykeli. Prag Eski Meydan’da bulunan bu heykel, 1996 yılında David Cerny tarafından tasarlanmış. Heykele iki farklı anlam yüklemişler. Birincisi, Sigmund Freud’un 20. yy. entelektüelliğini sorguladığını söylerken, ikincisi Freud’un hayatı boyunca yaşadığı sorunların somutlaştırılmış hali olduğunu savunmakta.

blog

2-Gezginler, Marsilya/Fransa

Gezginler, Fransız artist Bruno Catalano tarafından yapılan yarısı boş insan heykelleridir.  Heykeller, 2013 yılında Marsilya’nın Avrupa Kültür Başkenti oluşundan sonra gösterime sunulmuş. Heykellerin eksik kısımları onları kusurlu gibi gösterse de aslında heykellerin olağanüstü ve eşsiz olmasının sebebi o boşluklar. Boşlukların anlamı ise; ‘Acaba gezginler bir şeyleri mi özlüyor?’ ya da ‘Gezginler arkalarında bir şey mi bıraktılar?’ diye yorumlanabilir. Heykellerin 10 tanesi Marsilya Liman’ında sergilenmiş, daha fazlasını Bruno Catalano’nun kendi sitesinde bulabilirsiniz. Ayrıca, heykeller sadece Marsilya’da değil Paris, Venedik gibi birçok farklı şehirde de sergilenmiş.  

blog

3-Cumil, Bratislava/Slovakya

Cumil heykeli, rögar kapağından kafasını çıkarmış ve gülen gözlerle etrafını seyreden bir kanalizasyon işçisidir. Cumil’in 2 farklı hikâyesi bulunmakta. İlki; 1805 yılında gerçekleşen istiladan sonra kurulan yeni şehri anlatırken ikincisi biraz daha yüzünüzü güldürecek bir hikâye. Hikâye, Cumil’in rögar kapağından kafasını çıkararak Slovak kızları gözetlediğini söylemekte. Hatta Cumil’in kelime anlamı “gözcü” olduğu için ona bu ismi vermişler. 

blog

4-Somon Balığı, Portland/ABD

Somon Balığı, Keith Jellum tarafından yapılmış bir dış mekân heykelidir. Heykel 3,4 metre uzunluğunda, elle dövülmüş tuğlalar içinde yüzmeye çalışan bir somon balığıdır. Heykel ve konumunun uyumu ise muazzamdır. Heykel Somon Sokak’ta, balık restoranının üstünde bulunuyor. 

5-Hippo(Su Aygırı), Taipei/Tayvan

Hippo Heykeli, Taipei Hayvanat Bahçesinde bulunan, su aygırlarının yarısı yerin altında gibi gözüken heykellerdir. Bu heykel, Boredpanda sitesinde dünyanın en yaratıcı 25 heykelinden biri seçilmiş. Heykel fikri, hayvanat bahçesinin eski müdürü olan Chen-Pao Chung’dan çıkmış. Afrika Hayvanları bölümünü bitirirken böyle bir fikir gelmiş aklına ve bir anda hayvanat bahçesini simgesi olmuş.

6- Expansion, Brooklyn/ New York 

Bu heykelimiz bir kadın ve meditasyon pozisyonunda oturuyor. Meditasyon yapan bir kadının şehrin ortasına yerleştirilmiş olması ne kadar ilginç olabilir diyebilirsiniz. Ancak yanılıyorsunuz. Çünkü bu derin düşünme transına girmiş kadının vücudunda çatlaklar var ve bu çatlaklardan ışıklar sızıyor. Sanki üstün bir gücü varmış gibi görünen bu kadın heykelinin estetik olarak şehre çok yakıştığını söyleyebiliriz. Eğer New York’a kadar geldiyseniz bu güzel heykeli görmenizi tavsiye ederiz.

7- Shoes On The Danube Bank, Budapeşte/ Macaristan

Budapeşte’ye geldiğinizde Tuna Nehri’nin hemen kıyısına yerleştirilmiş kadın ve erkek ayakkabılarından oluşan sembolik bir anıt göreceksiniz. Bu sembolik ayakkabılar aslında bir Holokost anıtı. İkinci Dünya Savaşı sırasında infaz edilmek için nehir kenarına getirilip derin sulara atılan Yahudileri, onların suya atılmadan önce kıyıya bıraktıkları ayakkabı ve kıyafetlerini temsil ediyor. Böylesine acı bir olayın günümüzde de unutulmasını istemeyip, bu anlamlı anıtı ortaya getirenler ise Can Togay ve Gyula Pauer. Böylesine derin bir konuyu ele alan bu anıtı görmenizi tavsiye ederiz. 

Kişisel Gelişim (0)
İyi Yaşam

Bakış Açınızı Değiştirecek En İyi 10 Kişisel Gelişim Kitabı

Eğer iç huzura ulaşmak için keşfetmediğiniz bir yol kalmadıysa, pratik ve etkili yöntemler sunan kişisel gelişim kitapları, tüm sorularınıza yanıt…

Devamını Oku
Fransa'nın Romantik Şehirleri-0
Kültür Seyahat

Fransa'nın En Romantik Şehirleri

Aşkın ve aşıkların ülkesi Fransa, unutulmaz tatiller geçirebileceğiniz bir destinasyon. Fransa'nın buram buram romantizm kokan şehirlerini…

Devamını Oku
5 Adımda İyi Alışkanlıklar Edinin
İyi Yaşam

5 Adımda İyi Alışkanlıklar Edinin

Alışkanlıklardan söz edildiğinde insanın aklına genellikle kötü olanlar gelir. Alkol, kumar, tembellik… Bunun temelinde iyi özelliklerimizin doğuştan…

Devamını Oku