Yeme İçme

19 Temmuz 2021
Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2022

Komşu ülke Yunanistan ile tarih boyunca öne çıkan tartışma konularından birisi de yemeklerle alakalıdır. Bu konuda pek çok lezzette iki ülke arasında rekabet yaşanıyor. İlla ki duymuşsunuzdur, Türkiye ile Yunanistan’ın sahiplendiği ortak yemekler vardır. Cacık, dolma, baklava gibi yemeklerin ilk kim tarafından bulunduğu eskiden beri tartışma konusu olmuştur. Bu durumun sebeplerinden birisi şüphesiz iki yakın ülkenin mutfak kültürünün de benzer olması. Nitekim Yunan mutfağının da pek çok konuda bizden aşağı kalır yanı yok. Özellikle enfes Yunan mezeleri denemeye değer lezzetler olarak karşımıza çıkıyor. Biz de bu yazımızda yukarıda bahsettiğimiz tartışmaya dâhil olmak yerine Yunanistan’ın leziz yemeklerini ve bilhassa mezelerini anlatacağız. Komşu ülkenin enfes mezelerine daha yakından bakmaya hazır mısınız? Hadi başlayalım. 

Bakaliaros

Morina balığı anlamına gelen bakaliaros terimi, Yunanlılar tarafından altın sarısı çıtır morina börekleri için kullanılıyor. Börekler çoğunlukla sarımsaklı bir sos eşliğinde meze olarak servis ediliyor. Yıl boyunca yenilmelerine rağmen, morina börekleri genellikle her yıl 25 Mart’ta kutlanan Meryem Ana’nın Müjdesi ve Kurtuluş Savaşı’nı anan bir kutlama ile ilişkilendirilir. Çıtır çıtır böreklerin yanında çeşitli mezeleri ve içecekleri de deneyebilirsiniz. 

1

Saganaki

Saganaki, çeşitli sebzelerin, etlerin ya da karides veya midye gibi deniz ürünlerinin peynire sarılıp ardından tavada kızartılarak yapıldığı oldukça popüler bir Yunan mezesidir. Kendine özgü altın kabuğunu oluşturana kadar tavada kızartılır ve içinde kızartıldığı küçük, iki kulplu bir tava olan sagani denilen bir tavada servis edilir. Geçmişte saganaki kelimesi beyaz peynir, kaşar veya manori gibi farklı peynir çeşitlerini tavada kızartan Yunan köylüleri tarafından yerel peynirin baharatlandırılmasını anlatmak için kullanılıyordu. Yemeğin bölgesel varyasyonları arasında farklı peynir kullanımları söz konusu. Genellikle Gravyer, Kefalograviera, kaşar, kefalotyri ve koyun sütünden beyaz peynir kullanılıyor. Saganaki ABD’deki restoranlarda sıklıkla tüketilir. Ancak onlar masaya gelen peynir tavasını alevlendirerek işin içine biraz şov katarlar. Alevleri söndürmek için yemeğin üzerine taze limon sıkılır ve ortaya yeni bir lezzet şöleni çıkar. Bu işleme “flaming saganaki” denir. Yunanistan’ın da sıkça kullandığı bu yöntemle saganaki restoranlarda afiyetle yenir. Eğer yolunuz bir gün Yunanistan’a düşerse ve oranın lezzetlerini tatmak isterseniz saganaki’yi mutlaka denemelisiniz. 

Keftedakiya

Lezzetli, kabarık ve yumuşak bir meze olan Keftedakiya, domuz eti veya sığır eti, yumurta, bayat ekmek veya ekmek kırıntıları ve dereotu, biber, maydanoz ve kekik gibi baharatların birleşiminden yapılan Yunan köfteleridir. Karışım küçük toplar haline getirilir ve daha sonra zeytinyağında kızartılır. Yunanlılar özellikle keyifli vakit geçirdikleri pikniklere eşlik edecek meze olarak Keftedakiya köftelerini seçerler. Popüler Yunan mezelerinden olan bu lezzetli köfteler ana yemek olarak da sunulabilir. Ekstra lezzet için köftelerin üzerine biraz tereyağı ve limon suyu sıkılması tavsiye edilir.

Apáki

Apáki mercanköşk, kekik veya adaçayı gibi çeşitli otların bir kombinasyonu kullanılarak tütsülenen kürlenmiş domuz filetosu ile hazırlanan bir Girit lezzetidir. Bu hazırlama yönteminin, insanların eti daha uzun süre saklamak için kullandığı Bizans döneminden geldiğine inanılıyor. İnce şeritler halinde dilimlendiğinde genellikle bir meze yemeği olarak tüketilse de apáki, omletlere veya salatalara da kolayca eklenebilir. Yine kısa sürede pişirerek pilav ve makarnayla da yenebilir. 

2

Taramasalata

Taramasalata, genellikle morina, sazan veya kefalden elde edilen limon suyu, zeytinyağı ve balık yumurtası ile birlikte patates püresi veya ekmek (veya bazen ekmek kırıntıları) içeren bir Yunan mezesidir. Yunanistan’da taramasalata geleneksel olarak Lent’in ilk günü olan Temiz Pazartesi’de tüketilir. Yunanistan’daki Türk restoranlarında da rastlanan Taramasalata enfes Yunan mezelerinden bir diğeri.

Midilli-0
Kültür Seyahat

Artık Bir Feribot Uzaklığında: Midilli

Renkli minimal yapıları, göz kamaştıran denizi ve dağlık olmasının sunduğu eşsiz manzarasıyla görmeye değer Yunanistan’ın Midilli Adası artık bize…

Devamını Oku
Yunan Adaları-0
Kültür Seyahat

Cruise Gezisi ile Yunan Adaları'nı Keşfediyoruz

Sonsuz bir deniz manzarası, çeşit çeşit lezzetli yemekler, muhteşem eğlenceler, adaların mis gibi havası, her yeni güne yeni bir limanda uyanış, ayrı…

Devamını Oku
Symi Yunanistan (0)
Kültür Seyahat

Yunanistan'ın Su Perisi: Symi Adası

Symi, Yunanistan'ın en küçük ve en güzel adalarından bir tanesi. Akdeniz'e ve Ege'ye olan kıyısı, doğal güzellikleri, kültür mirasları…

Devamını Oku