Kültür Seyahat

25 Ocak 2021
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022

Sebastian Münster Kimdir?

Sebastian Münster (1488-1552), 16. yüzyıl Avrupası'nda coğrafi düşüncenin canlanmasına katkı sunan bir Alman haritacı, kozmograf ve İbrani bir bilgindir. 1544 yılında tamamladığı Cosmographia adlı eseriyle tanınan Münster, Alman haritacılığının öncü isimlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Dünyanın En Pahalı Atlası ile Tanışın: Cosmographia

Cosmographia, hem bilimsel hem de popüler olmanın ender başarısını yakalamayı başaran bir kitap olması bakımından çok önemlidir. Münster'in bu önemli eseri, aynı zamanda dünyanın ilk Almanca kaynaklı atlası olarak bilinir. Toplamda, 1544 ile 1658 arasında orijinal Almanca olarak, ayrıca Latince, Fransızca, İngilizce, İtalyanca ve Çekçe olarak yaklaşık 40 baskısı yapılan Cosmographia, 200 yılı aşkın sürede önemli kaynak eserlerden biri olarak kayda geçmiştir. Kozmosu tanımlaması ve açıklamasına ek olarak, 16. yüzyıl okuyucularının fiziksel dünya hakkında düşüncelerine de bambaşka bir bakış açısı getirmesiyle de önem taşır.

Cosmographia sadece en güncel haritaları ve birçok tanınmış şehrin görüntülerini içermekle kalmaz, aynı zamanda dünyanın birçok yönü hakkında çok fazla ayrıntı sunar. Kralların ve prenslerin portreleri, kostümleri ve meslekleri, alışkanlıkları ve gelenekleri, flora ve fauna, mitolojik yaratıkların hikayeleri bu ayrıntılara örnek teşkil eder.

Cosmographia'nın, her ikisi de Basel'de Henricus Petrus (1508-1579) tarafından basılan ve matbaası 1544'ün Almanca ilk baskısından sorumlu olan iki Latince baskısı mevcuttur. 1559 ve 1572'deki Latin basımları, özellikle ek ayrıntılar içeren Amerika tanımında, 1553 ve 1564'teki Almanca baskılardan önemli ölçüde farklıdır.

Bu eser 16. Yüzyıl Avrupası’nda en önemli coğrafi eserlerden biridir çünkü Amerika kıtasının ilk kez basılı gösterimini içeren “Tabula Novarum Insularum” haritasını içerir.

blog

Alman haritacı eserini 3 farklı yolla resmetmiştir. En önemli kaynağını el yazması eserlerden elde etmiştir. Bu edindiği bilgilerin ana kaynağı kendi yaptığı güneybatı Almanya, Alsas ve İsviçre gezileridir. Cosmographia yalnızca son haritaları değil, birçok iyi bilinen şehir manzaralarını, bir ansiklopedi gibi dünya hakkında bilinen ve bilinmeyen bilgileri de içeren önemli bir tarihi atlas olmuştur. 

Dünyanın en pahalı Atlas’ı olma etiketini ise 2006 yılında Ptolemy versiyonu ile Sotheby, Ekim İngiltere’de 2,136,000 pound olarak satılan Cosmographia’dır. Günümüz değeri ise 3,991,970 dolar olarak belirlenip, Guinness Rekorlar Kitabı’na “Dünyanın En Pahalı Atlası” olarak girmeye hak kazanmıştır. 

Dünyanın en pahalı atlasından sonra, dünyanın ilk atlası olarak bilinen KLAUDIOS PTOLEMAIOS hakkında da mutlaka bilgi edinmelisiniz.

Nepal 10 Harika Neden-0
Kültür Seyahat

Nepal'i Ziyaret Etmeniz İçin 10 Harika Neden

Kendinizi deniz seviyesinden 5.000 metre yüksekte, Himalaya Dağları'nın yükselen zirvelerine bakarken hayal edin. İşte burası büyülü manzaralar…

Devamını Oku
Boeing (0).jpg
İyi Yaşam

Merakla Beklenen Netflix Belgeseli: Boeing Davası

Tüm dünyanın odaklandığı iki uçak kazası ve ardında bıraktığı sorular... Herkesin merakla beklediği Netflix'in yeni belgeseli Düşüş: Boeing…

Devamını Oku
NFT-0
Teknoloji

Sanatla Teknoloji Birleşirse: NFT

Günümüz dünyasının sanat galeri olan NFT'ler hakkında neler biliyorsunuz? İnsanlar neden NFT alıyor, gerçekten avantajlı mı ya da NFT gerçekten…

Devamını Oku