Kültür Seyahat

30 Temmuz 2020
Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2022

Yolculuk boyunca havalimanlarında uçağı beklerken ya da aktarma yaparken, yemek yeme ya da bir şeyler içme ihtiyacı duyarız. Covid-19 sonrası havalimanları her türlü noktada bu önlemlerini alırken kafanızda bazı soru işaretleri kalması oldukça normal. Aklınızdaki belirsizlikleri gidermek için İstanbul Havalimanı’nın bu konuda aldığı önlemleri detaylıca inceledik.

covid-after-airport

1- Çalışanlar nasıl hizmet veriyor?

İçinde bulunduğumuz konuda en dikkat edilecek temel unsur insanlar. Havalimanında mutfak kısmında çalışan veya serviste bulunan her bir çalışanın düzenli olarak değişmesi koşulu ile maske, eldiven ve siperlik kullanması zorunlu kılınmış.

2- Çalışanlar denetleniyor mu?

Çalışanlar ve sağlıkları her iki taraf için de önemli bir unsur. Öğrendiğimiz bilgiler doğrultusunda, düzenli olarak çalışanların ateş ölçümleri yapılıyor ve durumları kontrol altında tutuluyor. 

3- Dezenfekte nasıl ediliyor?

Bir diğer çok önemli konu ise hijyen. Her kullanımdan sonra masa ve sandalyeler dezenfekte ediliyor, dezenfekte edilmeden yeni kişilerin oturmasına izin verilmiyor. Aynı zamanda ortak kullanımda olan tepsiler de her kullanımdan sonra dezenfekte edilen diğer eşyalardan biri. Bunların dışında masaya servis edilen her bir ürün örneğin ketçap, mayonez, şeker, pipet, çatal, bıçak vb. dezenfekte edilip, sizlere tek kullanımlık ambalajların içinde servis ediliyor. 

4- Servis nasıl sağlanıyor?

Yeme, içme servisi konusunda da önemli değişiklikler yapılmış. Örneğin, direkt olarak basılı menüler ve açık büfe ünite sistemi kaldırılmış. Dolapların içinde alabildiğimiz ürünlerde açık ürün bırakılmamış, sadece paketli yiyeceklere izin verilmiş. 

Oturma sistemi de en çok dikkat edilen kısımlardan biri. Alanlarda bulunan masaların sosyal mesafeye uyması için 2 metre aralıklı olacak şekilde fiziki kurallara uygun olarak yerleştirilmiş.

5- Ödemeler nasıl yapılıyor?

Nakit para kullanımı en tehlikeli durumlardan biri bu yüzden havalimanında nakit kullanımı kabul edilmiyor. Eğer bir ödeme yapacaksanız temassız ödeme ya internet bankacılığı sistemleri ile ödeme yapabilirsiniz. 

Şimdi bir de gelin, İstanbul Havalimanının kendi sitesinde bu konuya nasıl yer verilmiş ona bir göz atalım. Son güncellemeleri siz de istairport.com adresinden takip edebilirsiniz.

İstanbul Havalimanı Aşı Merkezi'nde hem gelen hem de giden, tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yolcularımız, Sağlık Bakanlığı'nın açıklaması doğrultusunda aşıdan ücretsiz olarak yararlanabilecektir.

İstanbul Havalimanı’na girişte biletlerini ibraz eden ve Covid-19 aşısı e-Nabız sistemine tanımlanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yolcularımız, “mRNA Covid-19 Aşı Uygulaması Bilgilendirme ve Onam Formu” başlıklı belgeyi Aşı Merkezi’nden temin edip imzalayarak, haftanın 7 günü saat 08.30-15.30 arasında aşılarını olabilecektir.

İstanbul Havalimanı test merkezi yolcularımıza 7/24 hizmet vermektedir. test merkezinde PCR, Antikor ve Antijen testlerinizi yaptırabilir, sonuçlarınızı hızlıca öğrenebilirsiniz. Detaylı bilgi için test merkezi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Terminal Alanında Geçerli COVID-19 Önlemleri!

Yolcularımızın terminalde ve uçak içinde maske takma zorunluluğu vardır. Maskesiz yolcu ve ziyaretçiler, toplum sağlığını korumak amacıyla terminallere ve uçaklara kabul edilmeyecektir.

Terminal yalnızca yolcuların ve zorunlu refakatçilerin girişine açıktır.

Güvenlik noktalarında yolcularımızın kendilerini güvende hissetmeleri için temassız kontrol sistemi uygulanmaktadır.

Tüm yolcularımızın vücut sıcaklığı ölçümleri, terminal girişinde termal kamera kontrolleri vasıtasıyla gerçekleşmektedir.

X-ray’lerden geçen her bir bagaj, UV (Ultraviyole) ışını ile temizlenmektedir.

Hızlı Pasaport Geçiş Sistemi’ni kullanan her bir yolcumuz, kullanım sonrası pasaportunun temas edilen noktalarını UV(Ultraviyole) e-pasaport sistemi ile temizleyebilmektedir.

Yolcular, terminale girdiği andan itibaren her alanda kullanabilecekleri el dezenfektanları bulunmaktadır.

Terminalde yer alan yürüyen bantlar, UV (Ultraviyole) sistemi ile düzenli olarak temizlenmektedir.

Terminal binası UV(Ultraviyole) otonom cihazlar tarafından temizlenmektedir.

Terminal içerisinde kişisel koruyucu ekipman otomatları yer almaktadır.

Terminal içerisinde birçok noktada yolcuların sosyal mesafe kurallarına uymasını sağlayacak bilgilendirici görsel ve etiketler yerleştirilmiştir.
7/24 terminal içerisine taze hava verilmektedir.

Yolcularımızın sosyal mesafe kurallarına uyması adına 7/24 hizmet veren “İGA Hijyen Takımı” sahada görev yapmaktadır.

Uçağa İniş - Biniş Esnasında Geçerli COVID-19 Önlemleri!

İstanbul Havalimanı test merkezi yolcularımıza 7/24 hizmet vermektedir. Test merkezinde PCR, Antikor ve Antijen testlerinizi yaptırabilir, sonuçlarınızı hızlıca öğrenebilirsiniz.

Yolcuların uçak ve terminal binaları arasında geçiş yapmasını sağlayan yer hizmetleri otobüslerinin zeminlerine sosyal mesafe bantları yerleştirilmiştir. Yolcular bu bantları dikkate alarak kolaylıkla diğer yolcular ile aralarındaki sosyal mesafeyi koruyabilir ve uçağa ulaşımlarını güvenle sağlayabilir.

Yer hizmetleri yolcu otobüsleri istisnasız her kullanım sonrasında titizlikle dezenfekte edilmektedir.
Sağlık Bakanlığı Hudut Sağlık Birimi tarafından, inişi gerçekleşecek seferlerde COVID-19 testi pozitif çıkan yabancı yolcular özel hastaneye, T.C vatandaşı yolcuları devlet hastanesine sevk edilecektir.

İGA Etkinlik-0
Kültür Seyahat

Temmuz ve Ağustos İGA Etkinlikleri

Açıldığı günden bu yana İstanbul'a yepyeni bir vizyon katmaya devam eden İstanbul Havalimanı, bünyesinde düzenlediği etkinlikleriyle de çok…

Devamını Oku
Vegan restoranlar-0
Yeme İçme

Avrupa Yakasındaki En İyi Vegan Dükkânlar

Vegan beslenme modelini benimsediyseniz veya yalnızca sağlıklı beslenme alternatiflerini denemek istiyorsanız, büyük bir metropol olan İstanbul'…

Devamını Oku
Dahiden Başarı Sırları: Elon Musk
İyi Yaşam

Dahiden Başarı Sırları: Elon Musk

Neredeyse her gün ünlü milyarder Elon Musk hakkında bir haber okuyoruz: “Elon Musk seyahat kavramını yeniden tanımlamaya hazırlanıyor. Dahi milyarder…

Devamını Oku