İyi Yaşam

23 Mart 2020
Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2023

Çocuklarda Doğru Beslenme

Anne ve babalar sıklıkla çocuklarının beslenmesiyle ilgili problemler yaşar. Ebeveynler tarafından “Hiçbir şey yemiyor”, “Sebze yediremiyorum”, “Bir şey izlettirmeden yemeğin başına oturtamıyorum”, “Çok fazla yiyor” gibi söylemleri duymuşsunuz. Çocuklarının gelişiminden kaygı duyan ebeveynler çoğu zaman çıkış yolu bulamaz. Böyle durumlarda ya tanıdıklara sorulur ya da internete başvurulur. Yapılan araştırmalara göre sağlıklı çocukların yaklaşık dörtte birinde beslenme sorunları görülmüş. Bu beslenme problemlerini yaşayan çocukların büyük kısmında en önemli sıkıntının iletişimden ve ebeveynlerin yaklaşımından kaynaklandığına rastlanmış. 

Düzen

Çocukların doğru beslenebilmesi için düzenin doğru şekilde kurulması, yemek için uygun bir ortam kurgulanması gerekir. Düzen kavramından önce günlük öğünlerin doğru ayarlanması önemlidir. Öncelikle, çocuğun yaşına göre hangi saatte hangi öğünün verileceğini belirleyin. Yemek araları en az 3-4 saat olmalıdır. Yani çocuğunuza acıkmadan yemek vermeye çalışmayın. 

İkinci olarak sofra düzeninin çocuğun dikkatini dağıtmayacak ve yemeğe odaklanmasına olanak verecek şekilde ayarlanması gelir. Ne yazık ki bugünlerde sıklıkla cep telefonunda çizgi film açıp, çocuğuna yemek yedirmek için çırpınan bir anneyle karşılaşma olanağımız çok fazla. Yemek için sofraya oturmuş çocuğun, dikkatini görsel ve işitsel uyarıcılarla dağıtmak onun bu düzene girmesini engelleyecek unsurların başında gelir. Çocuk yemek yemeyi çizgi film izlemeyle takas ettiğini düşünür. Unutmayın ki, başta işinizi kolaylaştıran bu tür yöntemler sonrasında çok daha büyük sıkıntılara yol açabilir.

1

Sağlıksız Gıdalardan Uzak Durun 

Çocuğunuz abur cuburlarla ne kadar geç tanışırsa yaşamı boyunca o kadar rahat eder. Çocuğunuzun sağlığını tehdit eden bisküvi, gazlı içecek ve cips gibi gıdalar onun beslenme alışkanlığını ve damak tadını da değiştirir. Çocukların bir bölümünün sebze yemek istememesinin nedenlerinden biri çok tuzlu ya da çok tatlı olarak üretilen paketli gıdalardır. Bu hazır gıdaların tadı o kadar uçlara götürülür ki çocuklar sağlıklı gıdaların normal tadını yavan olarak nitelendirir. Üstelik besin değeri bulunmayan bu yiyecekler günlük besin planlamasında sağlıklı gıdaların yerini aldığı için büyük bir vitamin ve mineral kaybına da yol açar. 

Aile Yemekleri

Çocukların yemek alışkanlığının geliştirilmesinde en önemli unsurlardan biri ailenin sofraya birlikte oturmasıdır. Siz ne kadar çocuğunuza nasıl davranması gerektiğini söylerseniz söyleyin, o sizin yaptıklarınızı örnek alacak. Eğer siz televizyon başında yemek yiyor, abur cubur yiyecekleri çok tüketiyorsanız, çocuğunuzdan sağlıklı gıdalar tüketmesini beklemek ne kadar mantıklı bir davranış olur? Bu yüzden, ailece yemek masasına oturmak ebeveyn çocuk iletişiminde en etkili araçlardan biridir. 

Porsiyonu Ayarlamak

Anneler çocuklarının aç kalmasından korktuğu için onların tabaklarını alabildiğine doldurur, hatta her zaman daha fazlasını tüketmesi için teşvik eder. Oysa bu tutum çocuğu her iki anlamda da olumsuz etkileyebilir. Çocuğun gereğinden fazla tüketmesi için baskı kurmak ilerideki bir obezite probleminin ya da iştah kaybı probleminin ortaya çıkmasına yol açabilir. 

Sabır ve Şefkat

Bir çocuğun beslenmesiyle ilgilenmek sabır ve azim gerektiren zorlu bir uğraştır. Çocuğun huyuna göre doğru beslenme ile iletişimi kurmak, zorlamamak ve şefkatle yaklaşmak gerekir. Sevgi, sabır ve şefkat sayesinde ebeveynler beslenme problemi yaşayan çocukların sorunlarını aşmasını sağlayacaktır. Çocuğunuzun beslenmesiyle ilgili bir sorununuz var ve aşamıyorsanız yaklaşımınızı değiştirme vakti gelmiş olabilir.

2

 

Nepal 10 Harika Neden-0
Kültür Seyahat

Nepal'i Ziyaret Etmeniz İçin 10 Harika Neden

Kendinizi deniz seviyesinden 5.000 metre yüksekte, Himalaya Dağları'nın yükselen zirvelerine bakarken hayal edin. İşte burası büyülü manzaralar…

Devamını Oku
Hediye-0
İyi Yaşam

Kendin Yap: El Emeği Yılbaşı Hediyesi Fikirleri

El yapımı hediyelerin değerinin hiçbir şeyle boy ölçüşemeyeceğini düşünüyoruz. İşte tam da bu yüzden, yılbaşı öncesinde sevdiklerinizi mutlu…

Devamını Oku
Tarihi Pastaneler-0
Yeme İçme

İstanbul'un Tarihi Pastaneleri

Tarihi pastaneler, bizi cennete götüren lezzetli duygular yaratan kurumlardır. Eşsiz ve taklit edilemez İstanbul becerisine özgü yüksek kaliteli…

Devamını Oku