Kültür Seyahat

11 Ekim 2021
Güncelleme Tarihi: 1 Kasım 2022

Abant Gölü

Bolu şehri ile özdeşleşmiş doğal güzelliklerin başında kesinlikle Abant Gölü geliyor. Şehrin en popüler turistik yeri denebilecek Abant Gölü, Bolu’nun 34 kilometre güneybatısındaki Abant dağları üzerinde oluşmuş bir birikinti ve krater gölüdür. Yılın her vakti eşsiz güzelliğini koruyan Abant Gölü’nün çevresinde kurulmuş olan tabiat parkında 1400’den 1700 metreye kadar pek çok tepe bulunuyor. 127 hektar alan kaplayan gölün deniz seviyesinden yüksekliği 1328 metre. Gölün çevresi eşsiz doğası ve bitki çeşitliliği ile dikkat çekerken 1988’de Tabiat Parkı olarak korunmuştur. Yeraltı sularının da beslediği Abant Gölü’nün derinliği 18 metredir. Şehri ziyarete gelen çok sayıda ziyaretçinin ilk göreceği yerler arasındaki Abant Gölü Tabiat Parkı, hem günlük ziyaret hem de konaklama için idealdir. Sarıçam, karaçam, meşe, kayın, kavak, ardıç, söğüt, dişbudak, meşe, gürgen ve daha pek çok çeşit ağaç türü gölün çevresinde sizleri karşılıyor. Göl çevresindeki gür ormanlarda çok çeşitli hayvanlar da görülüyor. Eşsiz doğal güzellikleri ile mest eden Abant Gölü'nün çevresinde yapılacak çeşitli aktiviteler de vardır. Ziyaretçiler göl çevresinde bisiklet turu, doğa müzesi ziyareti, kamp, doğa yürüyüşü, piknik, sportif olta balıkçılığı, atla gezinti yapabilir. Göl çevresinde konaklama seçenekleri olarak 5 yıldızlı oteller ile beraber bungalov tipi konaklama yerleri de vardır.

Yedigöller

Bolu’nun 42 km kuzeyinde bulunan 1642 hektarlık bölge, 1965 yılında Milli Park olarak korumaya alınmıştır. Yedigöller havzası kuzeyden güneye doğru 1,5 km mesafede sıralanan yedi gölden oluşmaktadır. Bu göller İncegöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, Deringöl, Seringöl ve Büyükgöl’dür. Havzadaki en büyük göl olan Büyükgöl, alabalık yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır. 1969 yılında burada kurulan alabalık üretme istasyonu ülkemizde kurulan ilk istasyondur. Çok sayıda bitki türünün bulunduğu Yedigöller milli parkı, bilimsel araştırmaların da önemli merkezlerinden biridir. Bölgede fındık, ıhlamur, gürgen, meşe, kayın, kızılağaç, akçaağaç gibi pek çok ağaç türünün yanı sıra sincap, domuz, karaca, geyik, sansar, tilki, keklik, ayı, kurt gibi çok sayıda hayvan türü de bulunmaktadır. Sakin huzurlu yapısı ve büyüleyici doğası ile Yedigöller piknik, doğa yürüyüşü, kamp, spor ve fotoğraf çekimi için en güzel adreslerden birisidir. Yedigöller’i ziyaret etmek için en iyi zaman nisan kasım aylarıdır. İlgilenen ziyaretçiler için park içerisinde 18 üniteden meydana gelen 72 yataklı bungalov evler bulunuyor.

Gölcük

Şehir merkezine 13 km uzaklıktaki Gölcük Tabiat Parkı, gürgenden kayına çeşit çeşit ağaçlara ev sahipliği yapan ve her mevsim görülmeye değer bir alan. Gölün eşsiz güzelliğinin yanında bulunan Devlet Konukevi şirin yapısıyla dikkat çekiyor. Gölün kenarında ayrıca restoran, kafe, mescit, bungalov gibi yapılar da bulunuyor. Yıl boyunca büyüleyici güzelliğini koruyan Gölcük çevresinde keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz. Yılın belirli zamanlarında bisiklet turu, sportif olta balıkçılığı ve piknik için gelen ziyaretçiler ile Gölcük Tabiat Parkı, Bolu’nun en fazla ziyaret edilen önemli turistik merkezleri arasındadır.

Sülüklü Gölü

Sülüklü Göl, Mudurnu’daki Tavşansuyu Köyü’nde yer alır. Yaşanan depremlerin sonucunda ortaya böyle doğal bir göl çıkmış.  Tabiat parkı olarak korunmaya almış olduğunu söylemekte de fayda var. Sülüklü Göl isminden de anlayacağınız üzere bünyesinde çokça sülük barındırır. Yalnızca sülük değil, gölün çevresi ormanla kaplı olduğu için birçok yabani hayvan da burada yaşamaktadır. Dibi balçıkla kaplı gölde sazan, alabalık, mercan balıkları yaşar. Gölde yüzmek yasak ama etrafında kamp yapmak serbest. Yeşilin tonlarının hâkim olduğu bu güzel yere özellikle İstanbul’a yakın olması sebebiyle şehirliler geliyor. 

2

Türkiye'nin Mirası: Göller yazımızda bu içeriğin daha fazlasını bulabilirsiniz.

1
Kültür Seyahat

Batı Karadeniz'in İncisi Bolu'da Mutlaka Görmen Gereken Göller

Yazı başka güzel, kışı başka... Dört mevsim ziyaret edebileceğiniz Bolu, birbirinden muhteşem gölleriyle doğaseverleri mest ediyor.

Devamını Oku
Sonbahar-0
Kültür Seyahat

Türkiye'den Etkileyici Sonbahar Rotaları

Kim demiş tatil yalnızca yazın olur diye? Sonbahar tüm renkleri ve güzelliğiyle etkisini yavaş yavaş göstermeye başladı ve bize de bu güzellikleri…

Devamını Oku
Yedigöller-0
Kültür Seyahat

Türkiye’nin Mirası: Göller

Yaşadığınız şehrin kaotik ortam ve rutinlerden sıkılıp biraz olsun nefes almak ister miydiniz? Cevabınız ‘’Evet’’ ise doğru yerdesiniz. Bu isteğinize…

Devamını Oku