Yeme İçme

30 Temmuz 2020
Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2022

Almanya’daysanız ve yeni lezzetler tatmak istiyorsanız, Berlin bunun için çok uygun bir şehirdir çünkü mutfak kültürünü yansıtabileceği birçok restoran ve sokak lezzeti bulunmaktadır. Öyle ki, Berlin’e özgü ya da daha çok Berlin’de yenilen yemekler bile vardır. Örneğin Currywurtz, Berlin Weisser. Sokak tatları konusunda oldukça zengin bir kültüre sahip olan Berlin, aynı zamanda diğer tatlar konusunda da zengindir. Kısa ve öz bir şekilde Berlin’de mutlaka tadına bakmanız gereken sokak lezzetlerini derledik. Umarız hepsini tadabilecek vakti bulabilirsiniz.  

1- Currywurst

Temel olarak Currywurst, sosisin bütün ya da dilimlenmiş bir şekilde, üstüne domates sosu, köri, Worchecter(et suyu ve un karışımından elde edilmiş bir sos) ile servis edilmiş şekline denir. Yanında aynı zamanda ekmek ve patates kızartması verilir. Bu basit ama muhteşem tarif Berlin’in en temel sokak lezzetlerinden birisidir.

1

2- Pretzels

Pretzel aslında bir ekmek türü olarak bilinir ve yumuşacık bir dokusu vardır. Berlin’de bu tadı her sokakta görebilirsiniz. En özgün hâli olarak üstü tereyağı kaplı, taze sarımsak ya da soğan serpilmiş şekliyle yiyebilirsiniz. Dileyenler için dip sosa banmak da mümkündür. Yanına her türlü içecek ile giden bu tat, Alman birasının yanına aperatif olarak da yenmektedir.

3- Berliner Doughnut

Almanlar bu lezzeti “deliksiz, marmelat dolgulu doughnut” olarak bilmektedir. Hamur olarak pankek hamurudur (fannkuchen) fakat bundan farklı olarak çikolata soslu, hindistan cevizli, fıstıklı ve kremalı birçok versiyonu da bulunmaktadır. Alman çöreği veya Alman pastası olarak da bilinir. Şekil olarak “donut” a çok benzer. İçinde reçel olan versiyonu daha yaygındır. Gelenekselleşmiş bu pasta ortadan ikiye bölünür ve üzerine karamelize edilmiş şeker dökülür. Bu şekilde sunum edilen pastanın Türkiye’deki hâli biraz daha farklıdır. Ülkemizdeki pastanelerde kremşanti, çikolata veya mocha ile dolgunlaştırılarak satılır. 

2

4- Döner Kebap

Türkler ve Almanlar 18.yüzyıldan beri hep iç içeydiler. Bu sebeple kültürlerimiz birbirine geçmiş. Yediklerimiz, içtiklerimiz zamanla birbirine benzemiş. Almanlar da döner kebabı bizimle tanımışlar. Kendi ülkelerine kadar taşımış ve orada üretmeye başlamışlar. Berlin’de hemen hemen her sokakta en az bir tane döner salonu bulabilirsiniz. İsmi ve görüntüsü genel olarak Türkiye’deki dönere benzese de Almanya’ya uyarlanmış bir şekilde servis edilir. Özellikle de gece yarısından sonra barlardan, gece kulüplerinden çıkan insanlar midelerine bayram ettirmek için döner-kebap salonlarına akın ediyorlar. Bu mekânları işletenler genellikle Türkler olsa da Araplar ve Almanların işletmesinde olan yerler de mevcut. 

5- Senfeier

Küçük porsiyonlarından dolayı mı yoksa görüntüsünden mi bilinmez, bu lezzetli yemeğin tadı damağınızda kalıyor. Zaten Almanya’da da “büyükanne” yemeği olarak bilinir. Senfeier bir çeşit mantarlı yumurta tarifidir. Sıcak patatesin hardal ile harmanlanmasından sonra haşlanmış yumurtanın üzerine porsiyonlara bölünerek servis edilir. Ortaya çıkan bu tarifi hemen hemen her kafe/restoranda bulabilmeniz mümkün. Özellikle de Kantine’deki şef Tim Raue’nin tarifi çok sevilir. Eğer yolunuz Berlin’e düşerse bu güzel yemeği tatmanızı öneririz. 

6- Berliner Weisse

Buğday birasının ahududu veya waldmeister (orman iplikciği) şurubu ile harmanlanıp üretilmesinden meydana gelen Berlin’e özel bir yaz içeceğidir. Esasen bir bira türüdür. Buğday ve arpa maltının karıştırılmasıyla ortaya çıkar. Dünyanın en açık tonlu biralarından birisidir. Bunun sebebi de maltların çok düşük sıcaklıklarda fırınlanması. Bu sayede biranın koyulaşma oranı en aza indirgenmiş oluyor. Berlin’deki en meşhur içeceklerin arasında yer alan bu birayı denemek isterseniz bizden size bir tavsiye;  Berlin’in ilk kumsal barı olan Strandbar Mitte’de tatmalısınız.

Bushcraft-0.jpg
Tips

Son Zamanların Yükselen Trendi: Bushcraft

Bushcraft için kısaca “doğal bir ortamda hayatta kalmak için kullanılabilecek bir dizi beceri” diyebiliriz. Bu aktivite, olabildiğince az ekipman…

Devamını Oku
Interrail (0)
Tips

Interrail Hakkında Tüm Merak Ettikleriniz

Özgürlük ve sonsuz tren yolculukları, belki de Interrail’i anlatmaya başlamak için ideal ama anlatmaya yeter mi? Kesinlikle yetmez. Bu, bir tren…

Devamını Oku
Bebekle Seyahat
Tips

Kabusa Dönüşmesin: Bebekle Araba Yolculuğu Yapmak

Bebekle araba yolculuğu yapmak, düşündüğünüz kadar zorlu değildir aslında, burada püf nokta sadece hayatı bu konuda daha pratik bir hale getirmektir…

Devamını Oku