Kültür Seyahat

28 Haziran 2021
Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2022

Louvre Abu Dhabi

Yapay bir ada olan Saadiyat adasında yer alan Louvre Abu Dhabi, Orta Doğu coğrafyasını ön plana çıkaracak ve kültür-sanat evrenselliğini gerçekleştirecek bir “evrensel müze” olarak tasarlandı. Dubai ile özdeşleşen ikonik binası Pritzker ödüllü Fransız mimar Jean Nouvel tarafından yapılan Louvre’a aslında bir müzeden çok bir müze şehri demek daha doğru. Abu Dhabi’nin mimarisinden esinlenilen beyaz bina serilerinden oluşan bu şehirde birçok galeri, bir çocuk müzesi, restoranlar, kafeler ve mağazalar da yer alıyor. İnsanlık tarihine ışık tutarak medeniyetler arasında köprü kurmak hayaliyle yola çıkan müzenin en can alıcı özelliklerinden biri de 180 metre açıklığındaki çelik kubbesi. Güneşin hareketlerini takip ederek içeride günün her saati başka bir ışık yağmuru yaratan kubbe, bugün birçok ziyaretçinin de ilgi odağı.

1

Sharjah İslam Medeniyeti Müzesi, Sharjah

Tüm emirliklerin kültürel kalbi olarak nitelendirilen Sharjah İslam Medeniyeti Müzesi veya diğer adıyla Souk Al Majarrah, tam anlamıyla İslam tarihine adanmıştır. Birleşik Arap Emirlikleri’nin sanat başkenti olarak bilinen Sharjah bölgesinde yer alan müzede yedinci yüzyıldan günümüze dek uzanan İslami sanat örneklerinden oluşan bir koleksiyon sergileniyor. Müzenin en ilgi çekici yerlerinden biri de, Zodyak işaretleriyle bezenmiş büyük kubbesi ve Kabe’nin yönünü belirlemeye yardımcı astronomik eserlerin yer aldığı İslami İnanç Galerisi.

Kahve Müzesi, Dubai

Sadece kahve severlerin değil, kahvenin tarihçesini merak edenlerin de ilgiyle izleyecekleri müze, Al Bastakiya’nın tarihi binalarından birinde hizmete girdi. Kahvenin uluslararası tarihi hakkında bilgi veren çok sayıda eseri gördükten sonra, kahve tadım seanslarına da mutlaka uğramalısınız.

Sharjah Sanat Müzesi

Kültür ve sanat başkenti Sharjah, ev sahipliği yaptığı müzeleriyle bu unvanının hakkını fazlasıyla veriyor. Bunun en güzel kanıtlarından biri de BAE’nin en büyük sanat müzelerinden biri olan ve son teknolojiyle donatılmış Sharjah Sanat Müzesi. Müze, Emirliklerin köklü gelenek ve göreneklerinin sergilendiği geniş bir koleksiyona sahip. Toplam üç kata yayılmış olan galerilerinde Arap dünyasından sanatçıların eserleri ve 18. yüzyıl ressamlarının tabloları sergileniyor.

Şeyh Saeed Al Maktoum Evi, Dubai

İnşa edildiği 1896 tarihinden 1958 yılına kadar Dubai’nin egemen ailesi Al Maktoum’ların yaşadığı ev olan bina, son hükümdar Şeyh Saeed Al Maktoum’un ölmesiyle birlikte müzeye dönüştürüldü. Al Shindagha’da bulunan ve önemli turistik noktaların başında yer alan müzede kraliyet ailesine ait bozuk para ve pul koleksiyonları, mücevherler ve tarihi fotoğraflar sergileniyor.

Dubai Müzesi

1971’de açılan ve günümüze gelene dek çok sayıda restorasyon çalışmasından geçen müze, bugün Dubai’yi ziyaret eden herkesin mutlaka listesine eklediği önemli turistik noktaların başında geliyor. Geleneksel Bedevi yaşamından örneklerin sergilendiği müzede Dubai’nin gelişimini gösteren bir video odası da mevcut.

2

Deve Müzesi, Dubai

Develerle ilgili bir müze gezme fikri başta ilginç gelebilir ama Birleşik Arap Emirlikleri tarihinde oldukça önemli bir yer tutan develerin anlatılmadığı bir tarihin eksik kalacağı muhakkak. Tam da bu sebepten, Dubai’nin Al Shindagha bölgesinde açılan ve eski ismi Beit Al Rekad olan Deve Müzesi’nde develerin türleri, anatomileri ve bakımları ile ilgili çeşitli eşyalar ve belgeler sergileniyor.

Etihad Müzesi, Dubai

Zengin kültürel mirasını tecrübe etmek için mutlaka gezilmesi gereken yerlerin başında gelen Etihad Müzesi, sadece koleksiyonlarıyla değil mimarisiyle de son derece ilgi çekici bir yapı. Yedi sütunlu bir el yazması şeklinde girişe sahip olan bina, tüm emirliklere ait müzeler arasında da en güzellerinden biri olarak kabul ediliyor. Geçici ve kalıcı sergi salonlarının yanı sıra müzede bir kütüphane, bir tiyatro ve çeşitli eğitim videolarının gösterildiği bir eğitim odası yer alıyor.

Bonus: BAE'nin ulusal mutfağında yer alan 4 önemli yemek ile tanışmak için buraya tıklayabilirsiniz.

1
Kültür Seyahat

Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki En İyi Spa Merkezleri

Deve sütüyle vücut peelingi, yedi yıldızlı otel havuzları, aroma-lenfatik masaj ve daha niceleri... Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki bu Spa…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Louvre'dan Deve Müzesine: BAE'de Mutlaka Görmeniz Gereken Müzeler

Deve Müzesi, Louvre ve diğerleri... Birleşik Arap Emirlikleri'nde ziyaret edebileceğiniz birçok ilginç müzenin olduğunu biliyor muydunuz?

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Louvre'dan Deve Müzesine: BAE'de Mutlaka Görmeniz Gereken Müzeler

Deve Müzesi, Louvre ve diğerleri... Birleşik Arap Emirlikleri'nde ziyaret edebileceğiniz birçok ilginç müzenin olduğunu biliyor muydunuz?

Devamını Oku