Kültür Seyahat

30 Temmuz 2020
Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2023

Hint Okyanusu’nun üzerinde yüzen bir inciye benzetilen Sri Lanka, doğası ve farklı kültürleri bir araya getiren toplumsal yapısı ile gizemli bir ada ülkesi. Plajları, egzotik doğası, muhteşem tapınakları ve görkemli bir tarih mirasıyla Sri Lanka, son yıllarda gezginlerden büyük ilgi görüyor. 20 milyon insanın yaşadığı Sri Lanka’nın ekonomisi ağırlıklı olarak tarıma dayanıyor. Tekstil, çay, kauçuk, hindistan cevizi, baharat, değerli ve yarı değerli taşlarıyla haklı bir üne sahip olan ülke, dünyanın en büyük üçüncü çay üreticisi konumunda.  

Neredeyse tamamı tropik ormanlarla çevrili olan adanın muhteşem ekosistemi, vahşi yaşam tutkunları için de oldukça çekici.

Sri Lanka’da tropik plajların tadını çıkarırken, vahşi yaşamı ve adanın renkli kültürünü birlikte keşfedebileceğiniz bir haftalık unutulmaz bir seyahatgerçekleştirebilirsiniz. Gelişmiş bir kara yolu ağına sahip olan Sri Lanka gezinizin ilk durağı, ülkedeki tek uluslararası havalimanının bulunduğu Kolombo şehri olmak zorunda. Dokuz bölgeye ayrılan Sri Lanka’da 25 şehir bulunuyor. Başkent Kolombo’nun yanı sıra Habarana, Kandy, Nuwara Eliya, Yala ve Beruwala’yı eklediğimiz turunuzu internet aramalarından keşfedeceğiniz farklı yerleri de ekleyerek zenginleştirebilirsiniz.                                

1- Kolombo

 Eski bir liman kenti olarak beliren Kolombo’da kolonizasyon döneminden kalan tarihi yapıların yanı sıra Beira Gölü’nü ve ulusal müzeyi gezebilirsiniz. Pettah bölgesinde alışveriş yapabilir, kırmızı rengiyle dikkat çeken Ul-Alfar Camisi’ni görebilir ya da Galle Face parkında sokak yiyeceklerinin tadına bakabilirsiniz. 

2- Habarana

Kolombo’dan yaklaşık olarak dört saatlik bir karayolu seyahati ile ulaşabileceğiniz Habarana’da Sri Lanka’nın önemli antik şehirlerinden Anuradhapura, Polonnarawura, Sigiraya, Dambulla ve Ritigala yer alıyor. Özellikle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Sigiriya Kalesi’ni gezmenizi tavsiye ediyoruz. Geçmişi 4’üncü yüzyıla kadar uzanan kale “Aslan Kayası” olarak anılan bir tepede yer alıyor.

1

3- Kandy

Sri Lanka’da ziyaret edebileceğiniz bir başka şehir ise Kandy. Budistler için önemli bir hac noktası olan Sri Lanka, eski manastırlara, kalıntılara ve tapınaklara ev sahipliği yapıyor. Kandy'deki Kutsal Diş Kalıntısı, Gangaramaya ve Dambulla mağara tapınakları bunlardan bazıları. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Dambulla Mağara Tapınağı’nı görebileceğiniz Kandy, ülkenin antik krallar dönemindeki son başkentiymiş. Ülke içindeki önemini hâlâ koruyan bu şehirde en çok ilgi gören turizm etkinliği ise baharat bahçelerine yapılan ziyaretler.

4- Nuwara Eliya

Kandy’den Nuwara Eliya’ya doğru hareket ederken yol üzerindeki Royal Botanik Bahçesi’ne uğrayabilirsiniz. Geçmişi 1374 yılına kadar uzanan bahçede 5 bin çeşit ağaç ve bitki yer alıyor. Sri Lanka çay üretiminin kalbinde yer alan bu Nuwara Elia’da dünya çay üretiminin çoğu burada gerçekleştiriliyor. Bu nedenle yemyeşil çay teraslarıyla dolu olan şehrin dört bir tarafı muhteşem bir manzaraya sahip.

5- Yala

Bir sonraki durağımız Sri Lanka’nın en büyük milli parkı olan Yala’da mutlaka bir safariye katılmalısınız. Filler, leoparlar ve timsahlar gibi onlarca hayvanı görebileceğiniz, bungalov tipi otellerde konaklayarak Sri Lanka’nın eşsiz doğasını yakından keşfedebilirsiniz. 

6- Beruwala

Yala’dan biraz daha güneye yönelip uzun plajında muhteşem okyanus manzarası ve gün batımının keyfini çıkarabileceğiniz Beruwala’ya ulaşacağız. Beruwala’da elinizdeki içkiyle plajların ve güneşin tadını çıkararak tembellik yapabilir ya da tüplü dalış ve rüzgâr sörfü gibi heyecan verici aksiyonlara imza atabilirsiniz.

Okyanusun tadını çıkarabileceğiniz bu güzel sahil kasabasında yapabileceğiniz bir başka etkinlik ise büyüleyici mangrov ağaçlarıyla çevrili Bentota Nehri’nde yapacağınız bir tekne gezisi.

**"Yaz hiç bitmesin" diyenlerdenseniz, bu hayalinizi gerçek kılacak ülkeler hakkında biraz daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Yanıtınız evetse, kışın hiç uğramadığı ülkeleri anlattığımız yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz**

1
1
Teknoloji

Katlanabilir Ekran Çağı Başladı!

Bundan birkaç yıl öncesine kadar katlanabilir ekranlar, çoğu insan için ancak bilimkurgu film aksesuarı olabilirdi. Ne var ki son iki yıldır…

Devamını Oku
Nepal 10 Harika Neden-0
Kültür Seyahat

Nepal'i Ziyaret Etmeniz İçin 10 Harika Neden

Kendinizi deniz seviyesinden 5.000 metre yüksekte, Himalaya Dağları'nın yükselen zirvelerine bakarken hayal edin. İşte burası büyülü manzaralar…

Devamını Oku
Maldivler-0
Kültür Seyahat

Maldivler'de Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler

Dünyaca ünlü plajları, mercan adaları ve zengin su altı yaşamı ile büyüleyici güzellikteki Maldivler, yıllardır dünyanın en popüler tatil…

Devamını Oku