İyi Yaşam

17 Aralık 2020
Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2022

Her yolculuğun özel olduğu söylenir. Kimi zaman bulunduğumuz yerden uzaklaşmak için yolculuğa çıkarız kimi zaman da kendimizi bulmak için. Yolculuklar bize kendimizi dinlemek, içsel bir keşfe çıkabilmek için fırsat sunar. Yola çıkarken amacımız ne olursa olsun yolculuklar bizi değiştirir, hayatın koşturmacasına keyifli bir mola veririz. Bu molayı daha anlamlı hâle getirebilmek için yolculuğunuzda size eşlik edecek kitabı doğru seçebilmek gerekir. Yanınıza sadece bir kitap alacaksanız seçim yapmak daha da zorlaşır. Havalimanında, uçakta, beklerken ya da dinlendiğiniz bir otel odasında… Nerede olursanız olun sizi sürükleyecek, ilham verecek, dinlendirecek ve seyahat etmeye âşık edecek beş kitabı seçtik. Keyifli yolculuklar, keyifli okumalar.

Çavdar Tarlasında Çocuklar

İlk sırayı efsanevi bir kitaba ayırdık. Çağdaş Amerikan edebiyatının klasiklerinden kabul edilen “Çavdar Tarlasında Çocuklar”, kimi zaman yürek burkan kimi zaman da mutlulukla gülümseten bir kitap. Gizemli yazar J.D. Salinger ile tanışmadıysanız bir sonraki yolculuğunuzda ilk sırayı bu kitaba ayırmalısınız. Yetişkinlerin dünyasında bir masumiyet arayışını anlatan bu kitabın sizi şaşırtmasına izin vererek yolculuğunuzu da unutulmaz kılabilirsiniz. 

Seyahat Sanatı

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de oldukça geniş bir okur kitlesine sahip Alain de Botton, gündelik yaşantımızda belki es geçtiğimiz belki de üzerinde çok durmadığımız kavramlara dikkat çeken bir yazar. Yazarın “Seyahat Sanatı” isimli kitabı, yolculukları sadece bir yerden bir yere gitmek ve tatil yapmak olarak değil; hem kendimizi hem de dünyayı bir keşfetme sanatı olarak ele alıyor. Kitap, koşuşturmaca dolu bir hayatın içinde uzakların bizi nasıl sanatkâr kılabileceğinizi gösteriyor.

Havuz Başı

Türk hikâyeciliğinin prenslerinden Sait Faik Abasıyanık da seyahatleriniz sırasında ister trende ister havalimanında isterse sahilde okuyabileceğiniz yazarlardan. Anlatımlarındaki gerçekçilik, olayları ve insanları betimleyişindeki sadelikle okurları şaşırtan Sait Faik’in birkaç sayfa uzunluğundaki hikâyelerinin istediğiniz herhangi birinden başlayabilirsiniz. Hangisi derseniz de “Havuz Başı” kitabını tavsiye etmiş olalım.

Sivrisinek Sahili

Amerikan edebiyatının son dönem ustalarından olan ve aynı zamanda seyahat yazarlığı da yapan Paul Theroux’nun “Sivrisinek Sahili” isimli romanı, sürükleyici olduğu kadar insan ruhunun derinliklerine inen gözlemleriyle seyahatinizi zenginleştirecek eserlerden. Ünlü Avustralyalı yönetmen Peter Weir tarafından sinemaya da uyarlanan bu eser bir macera romanı olduğu kadar Batı tarihinin kendisiyle de yüzleşen ve günümüz dünyasına ışık tutan bir roman. Orta Amerika ülkesi Honduras’ın ve eşsiz sahillerinin inanılmaz tasvirlerinin bulunduğu bu kitabı evinizde okuyorsanız cümlelerde dalgaların sesini duyacaksınız.

Tenten

Çizgi roman severler için vazgeçilmez olan Tenten serisini önermeden geçmeyelim. Hergé’nin 1929 yılında yarattığı bu çizgi roman dünyasının belki de ünlü karakteri 50’den fazla dilde yüz milyonlarca okuyucuyla buluştu. Maceraları boyunca Tibet’ten Kongo’ya, Mısır’dan mavi denizlere giden bu eserler bilim kurgu severlerden polisiye severlere kadar herkesi büyülemeye devam ediyor. Seyahatlerinde en az bir Tenten macerasını okuyan biri olarak bu kitapların seyahatlerinizi bir maceraya çevireceğini ve hayal dünyanızı sürükleyeceğini söyleyebiliriz. 

Kürk Mantolu Madonna 

Sabahattin Ali’nin klasikleşmiş kitabı olan Kürk Mantolu Madonna, yolda okumak için en ideal kitaplar arasında. Çünkü roman o kadar akıcı ve heyecan verici ki bir solukta okunabiliyor. Yolculuk esnasında keyifle okuyacağınız ve sonunda yolun nasıl geçtiğini anlamadan bitireceğiniz bu kitap oldukça etkileyici.  Kitapta, gittiği bir sergide tabloda gördüğü kadına âşık olan ve ardından onunla tanışarak hayatını bambaşka bir yöne çeken Raif Efendi’nin hikâyesi anlatılır. Klasik bir aşk romanı gibi görülse de aslında psikolojik tahliller içeren, toplumsal yabancılaşmaya dikkat çeken önemli bir kitaptır. 
Seyahat temalı kitapların haricinde, kısa yolculuklarınızı da bir maceraya dönüştürecek 5 kitaptan daha bahsetmek istiyoruz. Devamını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kitap 1
 

soguk-havalar
Kültür Seyahat

Soğuk Havalarda Kendinizi Eve Kapatmayın

Soğuk havalarda çok fazla dışarı çıkamasak da insan bazen evde sıkılabiliyor. Eğer siz de vaktimi dışarda geçirmek istiyorum, bu soğuk kış günlerinde…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Yeni Yıl Ruhu Christmas Market ile İzmir ve İstanbul’a Geliyor

Tüm şehrin dev bir panayır alanına döndüğü, caddelerin, sokakların ve dükkân vitrinlerinin ışıklarla süslendiği, yeni yıl coşkusunun dalga dalga…

Devamını Oku
İstanbul Havalima'nında Alınan Önlemler
Kültür Seyahat

İstanbul Havalimanı'nda Alınan Önlemler

Mevcut günümüz koşullarında uçuşlar yeniden başladı fakat tehlikenin devam etmesinden dolayı havalimanları önlemlerini en katı biçimde alıyorlar.

Devamını Oku